Stress! Ik, Ansjeliena, heb last van writer’s-block!
Al 3 weken!
Hoe kan dat nou? Ik heb nog ideeën genoeg!
En ik vind het schrijven van een blog hartstikke leuk!
Maar op deze manier wordt dat een stuk minder.
Elke dag zeg ik tegen mezelf, morgen ga ik er eentje schrijven. Maar dan is het morgen en dan zijn er ineens hele andere zaken veel belangrijker. Onvoorstelbaar, maar zelfs strijken of de boekhouding doen is noodzakelijker dan een blog schrijven. Dat is dus balen als een stekker!
En het ergste van alles is nog wel dat ik de oplossing weet!
Ik heb zelfs een keer een lezing over writer’s block versus uitstelgedrag gegeven!
Met goed fatsoen kan ik er dus met niemand over praten.
En de wetenschap dat bij veel loodgieters thuis wel een kraan lekt helpt ook al niet.
Nou, dan ga je jezelf wel erg zielig voelen.
Maar met zielig zijn komt er geen nieuwe blog.
Tijd om mijn eigen visie en tips nog eens door te lezen!
Wil jij ze ook lezen?
Wat is een writer’s block?
Een writer’s block is het tijdelijk onvermogen van een schrijver of componist om tot schrijven te komen. Bij componist Rachmaninov duurde het jaren!
Maar een block, het missen van inspiratie, kan bij veel artistieke kunstenaars optreden.
Bij een schilder, beeldend kunstenaar of choreograaf.
Ja, ook een architect of modeontwerper.
Het gaat om mensen die iets nieuws scheppen.
Wat is de oorzaak?
Veel kunstenaars ervaren op een bepaald punt in hun leven een block.
Vaak zijn ze afhankelijk van factoren waar ze geen controle over hebben. Dat kan angst veroorzaken. Angst voor verandering, tijdsdruk, voor het aflopen van een project, voor het opstarten van een nieuw project etc.
Deze angst veroorzaakt stress en de optelsom is een block!
Het artistieke proces stopt en het uitstellen van opstarten begint.
BELANGRIJK!
Soms is de inspiratie al terug maar blijft de kunstenaar in zijn uitstel gedrag hangen. En verbloemen ze het onder de noemer van research. Ik hoorde van een documentairemaker die al drie jaar bezig is met research zonder te weten waar de documentaire over gaat!
Kijk dus in welke fase je zit. Geen inspiratie of uitstelgedrag.
Wat te doen tegen writer’s block?
1
Plan een tijdstip, zet de wekker op 30 minuten en ga schrijven. Op de PC of nog beter op papier. Verplicht jezelf om ononderbroken te typen of te schrijven.
Als er niets komt, schrijf dan dat er niets komt.
Je lichaam en je onderbewuste gaan het weer normaal vinden dat je schrijft en het brein volgt dan vanzelf.
2
Zie schrijven als een gewone baan. En niet zozeer als een kunstwerk. Zet elke dag het ene woord na de andere op papier. Na vier uur schrijven heb je al zoveel geschreven dat er parels tussen zitten die je zo kunt gebruiken.
3
Werk aan meerdere artikelen/blogs tegelijk. Veel schrijvers vinden het nuttig om heen en weer te schakelen als het ene even stopt. Het voorkomt frustratie, stress, angst en verveling.
4
Doe gekke schrijf/associatie oefeningen. Kies 3 willekeurige woorden en verzin daar een verhaal bij. Of beschrijf alles wat je herinnert van een vroegere gebeurtenis. Kijk eens naar een gebeurtenis door de ogen van een kind.
5
Luister tijdens het schrijven niet naar de kritiek in je hoofd. Doe dat pas als je het stuk gaat bewerken. Ben niet te streng voor jezelf. Ben geen perfectionist. Goed is goed genoeg. De volgende keer ben je spontaan perfect.
6
Zoek een schrijver als buddy. Dan kun je elkaar scherp houden. En weten dat de ander resultaten verwacht maakt dat je een positieve routine ontwikkelt.
7
Kijk eens goed naar de plek waar je schrijft. Is daar iets te verbeteren? De stoel, het licht, de ventilatie. Misschien kun je iets veranderen in je voeding of drank?
Doe na een uur schrijven een spring of dans oefening. Lekker je lijf even losgooien om de geest los en ontvankelijk te maken.
8
Onthoud waarom je überhaupt bent begonnen met schrijven. Pak weer het plezier om je lezers te verrassen! Zie steeds jouw ideale lezer voor ogen, die lezer die steeds enthousiaste reacties geeft. Schrijf voor hem of haar!
Werken deze tips?
Nou voor mij in ieder geval wel! Want deze blog is het bewijs!
Geef een reactie