Oftewel THE SECRET.
Enkele jaren geleden verscheen het boek The Secret en werd er zelfs een film van gemaakt. Daarin wordt verteld dat wat je graag wilt hebben, je ook zult krijgen. Sommige mensen geloven er heilig in. Terwijl heel veel anderen het naar het land der fabelen verwijzen. Maar wat is het eigenlijk?
De kern van de Secret is al eeuwen bekend. Zelfs in de bijbel wordt erover gesproken! (Genesis 11:6) En de HERE zeide: Zie, het is één volk en zij allen hebben één taal. Dit is het begin van hun streven; nu zal niets van wat zij denken te doen voor hen onuitvoerbaar zijn.
Maar hoe werkt het?
Wie kent er niet zo’n homevideo waarop een kind leert fietsen. De hele weg is leeg maar er staat één boom. En wat gebeurt er? Ja, het kind knalt op de boom. Als je goed luistert hoor je vaak in de verte iemand naar het kind roepen: “Niet op de boom!” Of je hoort de filmer zachtjes mompelen; “Alsjeblieft, niet op de boom!”
Wat kunnen we van dit verhaaltje leren?
Als eerste, en het allerbelangrijkste: DE FOCUS!
Tegen het kind werd geroepen: Niet op de boom. Hij legde zijn focus op de boom, want daar mocht hij niet op. Het woordje “niet” wordt door ons brein als niet belangrijk erkend. Dus ons brein en onderbewuste legt de focus op “dat” waar de aandacht op is. DE BOOM.
En de magneet, met zijn aantrekkingskracht gaat, werken!
Wat denk je dat er gebeurt met iemand die constant tegen zichzelf zegt; “Ik wil niet ziek worden.” Waar ligt de focus? Op het woord ziek. De persoon zal dus ziek worden. Dit komt omdat alles in het lijf en het onderbewuste bezig is met ziek zijn.
Belangrijk! Als je iets niet wilt buig het dan om naar datgene wat je wel wilt. Nou zou je zeggen dat het dan goed om te zeggen “Ik wil gezond zijn!” Op zich klopt dat, maar hier speelt nog iets anders mee…
Het woord “wil” wordt wel gehoord door het brein en het onderbewuste. De focus komt dus te liggen op “wil gezond zijn”. Met als gevolg dat alle cellen in lijf ervoor gaan zorgen dat je het blijft willen. Met andere woorden, gezondheid blijft in het verschiet. De op zich prachtige spreuk “Eens komt de dag!” laat de dag maar op zich wachten. Veel beter is: “Vandaag is dé dag!”
Wij leven met taal. Zorg dus dat de taal ons dient. Het vaak zeggen wat we wensen noemt men affirmaties. In een volgende blog kom ik hier op terug. En ook op het eerste verhaaltje… wat we daar als tweede van kunnen leren. De filmer mompelde zachtjes; “Alsjeblieft, niet op de boom!” Het kind heeft het niet gehoord en toch knalt hij op de boom. Hoe kan dat?
Voor nu onthoud dit:
Where attention goes, energy flows and results shows!
Geef een reactie