Type A staat voor verslaving en type B voor angstneurose.
Om maar meteen op te biechten, de term: Social Media Syndroom, heb ik verzonnen. En ook het verschil in de type’s verslaving en angstneurose.
Maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat!
SMS Type A: Dat mensen verslaafd kunnen raken aan Social Media netwerken als Hyve’s, Twitter, Facebook en Flickr is bekend. Over het algemeen gaat men daar van uit dat de verslaafden aan Sociale Media netwerken vaak iets in hun real life relaties missen en daarvoor
compensatie zoeken op het internet. Maar over Type A gaat het niet hier.
Hier gaat het om SMS Type B!
Mensen die daar last van hebben zijn niet verslaafd aan Social Media. Als ze ermee moeten stoppen, stoppen ze zonder problemen, zonder te hoeven afkicken.
Wel zijn het mensen die de Social Media voornamelijk voor hun werk gebruiken. Als netwerk om bekend en herkent te worden als expert in hun vak.
Daarom hebben ze óók een LinkedIn profiel plus op Facebook een zakelijke pagina. En… ze schrijven een Blog! Plus, niet te vergeten, ze hebben een eigen website.
Ze lezen er E-boeken over, volgen er zelfs trainingen voor en abonneren zich op nieuwsbrieven die daarover gaan. Daar leren ze met Google analytics hun blog en website in de gaten te houden. En ze leren dat je behalve op het internet ook in real life moet connecten, dus gaan ze regelmatig naar Open Coffee’s. En ze worden lid van Netwerkclubs. Die heb je per branche (coaches of transport), per doelgroep (vrouwen of studenten) en per regio.
Het MKB en de Kamer van Koophandel stimuleren, in deze tijd van crisis, te netwerken en de Social Media te gebruiken. Met name de kleine ondernemer en vooral de ZZP’er. (De zelfstandige zonder personeel. Of liever gezegd de ZP’er, de zelfstandige proffesional.)
Op zich niks mis mee.
Behalve als het SMS Type B, een angstneurose wordt!
Angst om klanten mis te lopen. Angst om er niet bij te horen. Angst dat hun website en blog niet gevonden en gelezen wordt. Angst dat er geen reacties op komen. Angst dat hun profiel niet aanslaat. Angst om in de verkeerde groupen op LinkedIn te zitten. Angst dat hun elevatorpitch te saai is. Angst om op een netwerkbijeenkomst aan de verkeerde tafel te staan. Angst om een headline of twitterbericht te missen. Angst dat men ze op Twitter gaan ontvolgen. Angst om al die Sociale Media netwerk ballen in de lucht te houden. Enzovoorts… Dit alles veroorzaakt stress en niet meer kunnen ontspannen.
Met flinke klachten tot gevolg.
Uiteraard ook vaak klachten van het thuisfront dat je geen tijd voor hun hebt. Maar de persoonlijke klachten zijn: je angstig, onzeker, onbehaaglijk, onrustig, niet gehoord, niet begrepen of onbevredigd voelen. SMS Type B kan ook dwang-gedachten (obsessies) of dwang-handelingen (compulsies) tot gevolg hebben. Zoals constant alle mail, sms en forums willen controleren en bijhouden wat anderen doen.
Kun je het SMS Type B voorkomen?
Jazeker! Ontdek bij jezelf of je de Social Media en het netwerken met plezier doet. Zo niet, laat dan sommige dingen (even) los. Doceer je acties en beperk de tijd die je erin steekt.
Veel plezier en succes!
We kijken uit naar opmerkingen en/of vragen. Plaats ze hieronder.
Geef een reactie