Ben jij ook zo blij als je een fout maakt? En ken je nog meer mensen die helemaal happy in hun agenda noteren dat ze iets fout gedaan hebben?
Als je hier 2 keer ja op antwoord, ben je een gelukkig mens. Dan weet je dat je veel van fouten kunt leren. Heel veel leren! Maar er zit wel een voorwaarde aan.
Want natuurlijk is het niet de bedoeling om zonder voorkennis de Mount Everest te beklimmen of je zoontje van 3 jaar in een rivier te gooien. In beide gevallen mag je blij zijn als er geen doden vallen. Maar of er kampioenen bergbeklimmen en zwemmen uit voortkomen valt te betwijfelen!
En het is ook niet de bedoeling om de schoonmaakster een beurs genoteerd bedrijf te laten runnen, een hooligan aan te stellen tot voetbaltrainer of een Poolse arbeider te benoemen tot Minister President van Nederland. De mogelijke uitkomsten hiervan kun je zelf wel bedenken.
Nee! Fouten maken mag, maar wel met een voorwaarde!
En die voorwaarde is; competentie voor de uit te voeren taak. Je moet weten wat er van je verwacht wordt en dat ook kunnen leveren. Als zelfstandige professional, als werknemer maar ook als werkgever.
En als je competent bent kun je wel eens bedenken dat iets beter kan. Ja, en dan doe je iets en… het brengt niet wat je ervan verwacht had. Misschien nog erger… het foutje kost geld. Heel veel geld!
Dit overkwam eens een jonge werknemer. Zijn fout kostte het bedrijf miljoenen dollars. Iedereen verwachtte dat hij aangeklaagd of op zijn minst ontslagen werd. Wat beide niet gebeurde. De eigenaar/directeur van het bedrijf verklaarde; “Ik zou gek zijn om iemand te ontslaan of aan te klagen die zo’n grote blunder heeft gemaakt. Daar bereik ik niets mee. Maar ik kan er wel iets mee winnen. Want hij zal nooit meer zo’n fout maken plus hij zal goed kijken wat wél winst oplevert!”
Dit is gebeurd in Amerika. En daar gebeurt nog iets anders. Als daar iemand in de sollicitatiebrief zijn/haar fouten benoemd en wat hij/zij daar van geleerd heeft, wordt dat als een pluspunt gezien! Zelfs failliet zijn kan daar door een bank gezien worden als een pré, want wie wil voor een tweede keer failliet gaan?
Helaas is het hier in Nederland niet echt stoer om over gemaakte fouten te praten. We leren als kind al om fouten weg te moffelen. Zo iets van… als we er niet over praten is het ook nooit gebeurd. En ik heb meermaals gehoord dat op trainingen voor het schrijven van sollicitatiebrieven gehamerd wordt op het benadrukken van wat goed is gegaan. En dat als iemand ergens een paar maanden of meer niets als arbeid kan invullen, omdat men een zware depressie had of vanwege drugsmokkel in een buitenlandse gevangenis zat, er direct creatief zaken werden verdraaid.
Zo’n brief zegt niets, maar jouw verhaal wat je allemaal hebt moeten doen om uit die depressie of om die tijd in de gevangenis door te komen, zijn verhalen die jouw authenticiteit beschrijven. VERTEL JOUW VERHAAL!
Als trainer krijg ik ook evaluaties. Een 8, 9 en 10 zijn een heerlijke boost voor mijn ego. En dan “shit” een 5! Die 5 doet mij veel meer dan die 10! Hier ga ik echt kijken wat ik daar anders had kunnen doen. En dat is altijd wel iets. 🙂 Ik kreeg eens een evaluatieformulier met enkel nullen en een paar eentjes en tweetjes. Hier schrok ik echt van en dus met een flink glas rosé ging ik in gedachten alle vier de trainingsdagen na. En ook hier ontdekte ik toch wel verschillende verbeterpunten. Drie weken later hoorde ik dat de man zich vergist had. Hij was in de veronderstelling dat 0 erg goed is en 10 erg slecht. Dat was fijn om te horen. Maar het leerde mij ook dat, zelfs met tienen er nog een hoop te leren valt.
TOT SLOT: Een bedrijf was op zoek naar een lijm wat niet losliet. En na heel veel tijd kwamen de ontwikkelaars met een lijm die wel plakte maar ook direct weer losliet. Losliet zonder een spoor achter te laten en ergens anders toch weer plakte en losliet. De ontwikkelaars gingen door met de zoektocht naar lijm die niet loslaat. Maar één iemand dacht na over die rare loslaat lijm en kwam met een idee. De gele Post-it papiertjes waren geboren en zijn niet meer weg te denken in ons leven.
DUS; LEER “BLIJ” VAN ELKE FOUT DIE JE MAAKT!
Anne Raaymakers zegt
Je moest eens weten hoeveel fouten ik gemaakt heb in het verleden, maar ik maak ze nooit weer! En omdat ik er zo veel van geleerd heb kan ik dat ook aan anderen leren, en dat is zo leuk!
ansjelienavogels zegt
Ha Anne,
Helemaal mee eens.
Een ezel 🙂 stoot zich
maar eenmaal aan een
steen!
En dat kun je doorgeven.