De vorige Blog ging over waarom vaak goede voornemens
mislukken.
Daar liet ik je zien wat er kan gebeuren in het bewuste en
onderbewuste. En dat bijna altijd het onderbewuste wint.
Wat is hier aan de hand?
In de eerste 7 jaar van ons leven hebben we nog geen eigen mening en nemen we alles voor waar aan. Vooral datgene wat onze ouders en andere belangrijke mensen ons vertellen.
En dat maakt dat we een…
oordeel, mening, overtuiging, opvatting, standpunt,
opinie, denkbeeld, geloof, veronderstelling, visie,
geloofssysteem, zienswijze, gedachte, interpretatie,
verklaring,paradigma, percetie, idee, denkwijze,
hypothese, uitleg… over van alles en nog wat hebben!
En nogmaals, vaak dienen ze ons. Zoals; vuur is heet, fruit eten is gezond, sporten is goed, stelen is slecht en studeren is verstandig.
Maar vaak sluipen er ook oordelen en meningen binnen die ons niet dienen. Dit zijn de negatieve echo’s van vroeger.
Kun je die echo’s veranderen?
Ja, daar zijn meerdere technieken voor.
Wel is het hier belangrijk om je te vertellen dat er verschillende gradaties van oordelen/overtuigingen zijn.
Je hebt een hardnekkige al jarenlang vastgeroeste zware negatieve overtuiging over jezelf die helemaal jouw “IK” vertegenwoordigt.
En je hebt lichtere, recent gecreëerde oordelen naar aanleiding van een gebeurtenis die meer gaan over de ander.
Het mag duidelijk zijn dat voor de zwaardere versie meestal andere technieken ingezet worden dan voor de lichtere oordelen.
Maar dit is geen vaststaand feit. Ik ken mensen die met een van de volgende 2 simpele oefeningen negatieve echo’s van de zwaardere versie hebben kunnen loslaten!
Als eerste ben alert!
Ik garandeer je dat je steeds sneller echo’s gaat herkennen. Herkennen is de eerste stap maar de tweede stap is de grootste uitdaging. Namelijk; Loop er niet aan voorbij! Koop een klein notitieboekje en zodra je een echo hebt ontdekt noteer het. En geef met steekwoorden ook de gebeurtenis weer. Zodra je tijd hebt (het liefst dezelfde dag) pak dan een oordeel om het te veranderen.
OEFENING 1
Visualiseer het volgende; Je zit met drie mensen om een tafel waar een grote blokletter E op ligt. De blokletter E staat voor jouw oordeel/overtuiging. Jij ziet de E. Degene links van jou zegt een W te zien. De persoon rechts van je ziet duidelijk een M. De overkant ziet stellig een 3. Wie heeft gelijk? Neem de plaats in van de ander en kijk naar de letter op de tafel. Dan zie je dat hij gelijk heeft. Dat jullie allemaal gelijk hebben! Het gaat er enkel om vanwaar je kijkt.
OEFENING 2
Schrijf je oordeel op een klein papiertje. Verfrommel het en leg het in je dominante hand en weet dat dat propje papier jouw oordeel/overtuiging is. Ga in gedachten naar die gebeurtenis met dat oordeel en voel wat het oordeel met je doet. Merk wat het doet in je lijf. Blijf kijken naar het propje papier dat jouw oordeel vertegenwoordigt. Laat het oordeel heen en weer rollen in je hand. Zeg dan hallo tegen het oordeel. Heet het welkom! Het is per slot al heel lang jouw oordeel. Maar je weet ook dat jouw oordeel gevormd is door gebeurtenissen uit jouw verleden. Kijk voor een laatste keer met mededogen en vriendelijkheid naar het oordeel en sluit dan je hand. Houd het propje zo stevig vast, alsof je het nooit los wilt laten. Vraag vervolgens jezelf of het oordeel je dient of niet. Als het je niet dient, vraag jezelf dan af wat je het liefste wilt;
GELIJK OF GELUK?
Ben hier eerlijk! Hoe vaak ga jij voor gelijk?
Als je voor geluk gaat laat dan jouw oordeel, het propje papier los. Wat nu op de grond ligt is slechts een propje papier!
Geef een reactie