Lees binnenkort mijn e-boek “Help… Een klager!”
In dit boek beschrijf ik het nut en natuurlijk vooral de last van klagers. En wat je kunt doen om klagers te herkennen en jezelf ertegen te beschermen. Uiteraard staan er ook tips in als een klager een anti-klager wil worden.
Als voorproef deze blog over een raar fenomeen. De klaaghaak!
Veel westerse mensen lijken verlekkerd te zijn op zaken die niet goed gaan.
We hebben negatieve gedachten over alles en iedereen. Horen we iets vervelends, dan is dat net als een vishaak. Wij blijven meteen aan de haak hangen. Met wat geluk denk je aan iets anders en kom je van de haak af.
Maar dat is anders als een groep mensen iets naars hoort. Er hangen nu meer mensen aan de klaaghaak, dan die er niet aan willen hangen. Waar gaat het gesprek over door denk je?
Natuurlijk over alle nare zaken van de “gehaakte” mensen.
Diverse proeven tonen het keer op keer aan!
Iemand vertelde dat er bij zijn kennissen was ingebroken terwijl ze lagen te slapen. Toen ze wakker waren merkten ze dat een inbreker enkel de autosleutels uit de hal had gestolen en daarmee natuurlijk hun auto. Ze waren blij dat ze er verder zonder schade vanaf waren gekomen. De reacties waren eerst dat men het fijn vond voor hen, maar dat de klap nog moest komen. De kinderen zouden last krijgen van bedplassen en de ouders moesten zich voorbereiden op dwangmatig alles 3 keer controleren of alles op slot was. Een reageerde zelfs met de opmerking dat hun relatie onder druk zou komen staan. Want de ervaringen met de lakse politie en de traag uitbetalende verzekeringmaatschappijen lieten heftige sporen na.
Of iemand zei dat een nicht van hem, na flink wat maanden en diverse pijnlijke behandelingen, gelukkig te horen heeft gekregen dat de kanker niet meer in beeld is. Meer dan 75% ging door op kanker en alle ellende die daarbij komt kijken. De gruwelijkste stories over kanker, andere kwalen, ziekenhuizen en artsen kwamen uitgebreid aan bod.
En nog extremer; zelfs als het bericht positief was, ging het merendeel vrijwillig aan de klaaghaak hangen. Voorbeeld; iemand zei dat een vriend acht miljoen in een loterij had gewonnen. Na het formele “wat leuk voor hem” kwamen direct de waarschuwingen over het verlies van vrienden, de geldjagers die als vrienden vermomd hun leven binnendringen. Natuurlijk werd ook het hoge zelfmoordpercentage van de winnaars vermeld. En verder ging het over de hel en verdoemenis van loterijen in het algemeen.
Je kunt deze proef zelf doen zodra je met 3 of meer mensen bent en er even geen gesprekstof is. Breng een eigen verhaal in of kies een van bovenstaande voorbeelden. Kijk, hoor en merk wat er gebeurt!
Maar speur vooral of jij ook wel eens vrijwillig aan de klaaghaak hangt!
Geef een reactie