Dat zijn meer doden door geluidsoverlast dan in het verkeer!
De onderzoeksraad van de Europese Unie ontdekte dat in Nederland een klein miljoen mensen structureel hinder hebben van geluidsoverlast. Ruim de helft daarvan kan niet meer slapen, krijgen klachten en belanden in ziektewet en/of de zorg. En jaarlijks sterven er 700. Dit zijn de ernstige gevallen.
Verder zeggen de cijfers dat een op de vier Nederlanders vaak last heeft van geluidsoverlast. Natuurlijk vliegtuigen en langs razend verkeer. Plus klussende, ruziënde of anderszins herrie makende buren. Blaffende honden, krijsende katten, hanengekraai of een snurkende partner!
Of dat je door slechte isolatie de buren hoort lopen op het parket, schuiven met stoelen of zelfs hoort plassen. Of de tikkende radiatoren en zoemende ventilatiesystemen.
Conclusie, geluidsoverlast kost levensgeluk!
En vele, vele miljoenen euro’s!
Dat zijn de hoge zorgkosten maar ook de kosten omdat de politie moet opdraven, de vele ambtenaren die de klachten moeten analyseren of moeten helpen met bemiddelen en advocaten (van beide kanten) verwikkelt in jarenlange procedures. Wat allemaal ook weer stress oplevert.
Alleen daarom al MOETEN geluidshinder en de veroorzakers daarvan serieus aangepakt worden!
Maar je kunt er zelf ook iets aan doen!
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen, zelfs kleine baby’s, rustig kunnen slapen in herrie. Ook in wisselende herrie. Bijvoorbeeld slapen in een helicopter, in fabrieken, op bouwterreinen of met luid spelende kinderen in een naastgelegen kamer. Dus het lawaai is niet direct de boosdoener.
De boosdoener is onze boosheid. Wij vinden de veroorzakers van het lawaai asociaal en de overheid te laks met gebrekkige wetten en vergunningen in het voordeel van grote bedrijven etc. Deze boosheid gaat om de mensen achter het lawaai. En dat veroorzaakt meer stress dan het geluid zelf!
Wat jij kunt doen is je perceptie veranderen!
De volgende oefening kan je helpen minder last van het geluid te hebben.
Luister en ontvang het geluid zonder er een etiket op te plakken.
Dus niet; oh, dat is de buurman die plast, dat zijn die verwarmingsbuizen weer of ik hoor de snelweg met die gierende motorrijders!
Luister en ontvang het nieuwsgierig. Wat voor een bijzonder geluid kan dit zijn? Als ik dit hoor, welke associaties komen dan bij mij op?
Een waterval op vakantie? Je hotelkamer in Engeland? De kermis? Of een buitengewoon apart muziekstuk met onbekende instrumenten?
Met wat oefenen kun je de irritatielading van het geluid veranderen. Je zult merken dat het geluid je veel minder stoort!
Ontvang de herrie gewoon als geluid, misschien heb je straks geen oordopjes meer nodig!
Geef een reactie